Ongezond leven is meer betalen

Al jaren wordt er gediscussieerd over het feit dat mensen die er een ongezonde levensstijl op na houden meer zouden moeten gaan betalen voor de zorg dan mensen die wel gezond leven. Er valt natuurlijk wel wat te zeggen voor het idee, want waarom zouden mensen die weinig tot niks om hun gezondheid geven evenveel moeten betalen als mensen die er alles aan doen om gezond te blijven.

Toch lijkt dit idee moeilijk te handhaven. Hoe kunnen zorgverzekeraars nou exact bepalen in welke mate een verzekerde ongezond leeft. En zijn er dan nog verschillende maten waarmee gemeten wordt? Wordt iemand die alleen rookt bijvoorbeeld harder ‘gestraft’ dan iemand die verslaafd is aan alcohol?

Als we er zo kritisch naar kijken lijkt het alleen bij een idee te blijven en is het haast niet te doen om dit in de praktijk te brengen. In hoeverre speelt overgewicht een rol in dit geheel en in hoeverre kan degene met overgewicht hier wat aan doen. Dit zijn zaken die zeker aan de orde zijn wanneer men ongezond leefgedrag wil ‘bestraffen’, want zo kunnen we het eigenlijk wel stellen.

Ben jij iemand die er een ongezonde levensstijl op na houdt? Wil je het risico nemen dat dit plan er toch door komt en jij straks met de gebakken peren zit of ga je het heft in eigen handen nemen en een gezonde levensstijl opbouwen? Lees eens de pagina over het koolhydraatarm dieet als je hulp nodig hebt in het opbouwen hiervan en als je daarnaast toch niet al je ‘ongezonde’ levensbehoeften overboord wilt gooien ;).