Wat zijn koolhydraten en waar dienen ze voor?

Om je energiek te voelen heeft je lichaam brandstof nodig. Via eten kun je brandstof binnenkrijgen. Dit gebeurt onder andere door koolhydraten.

Koolhydraten is een verzamelnaam voor alle suikers en zetmeel in je voeding. De suikers worden via je voeding omgezet in glucose (vorm van suiker) en komen in je bloed terecht. Dit zorgt ervoor dat je energie krijgt.

Om af te vallen is het belangrijk dat je de juiste koolhydraten tot je neemt. We kunnen onderscheid maken tussen 2 soorten koolhydraten, namelijk de complexe en de enkelvoudige koolhydraten.

Laten we beginnen met de complexe koolhydraten. Dit zijn koolhydraten die langzaam door het lichaam worden verteerd, waardoor de kans dat deze als vet worden opgeslagen klein is. Om af te vallen is dit gunstig. Ze zitten vol met voedingsvezels en mineralen. Voorbeelden van complexe koolhydraten zijn volkoren pasta (denk aan topsporters, die eten het voor langdurige energie) aardappelen, zilvervliesrijst en volkoren brood.

Daarnaast heb je nog de enkelvoudige koolhydraten. Deze vind je terug in alle producten met suiker, zoals koekjes en snoep. Hier heb je niks aan, omdat ze weinig tot geen voedingsstoffen bevatten en snel door het lichaam worden opgenomen. Wanneer je dus te weinig beweegt en niet genoeg calorie├źn verbrand worden ze opgeslagen als vet. Een koolhydraatarm dieet is erop gericht om de inname van deze koolhydraten zoveel mogelijk uit te sluiten.

Ook groenten en fruit bevatten enkelvoudige koolhydraten. Groenten en fruit daarentegen bevatten ook heel veel vitaminen, mineralen en vezels en moet je dus wel degelijk opnemen in een gezond voedingspatroon.

Kortom, enkelvoudige koolhydraten als snoep, koekjes enzovoort kun je niet gebruiken tijdens afvallen, omdat deze makkelijk zijn af te breken door je lichaam en dus ook makkelijk kunnen worden opgeslagen als vet. Groenten en fruit bevatten veel vezels en dit duurt langer om af te breken en ze zullen daarom niet snel worden opgeslagen als vet.

Hetzelfde geldt voor de complexe koolhydraten. Je lichaam breekt deze niet makkelijk af, waardoor het veel calorie├źn kost. Prima voor in een dieet dus.