Koolhydraatarm met het South Beach dieet

Het South Beach dieet is een vrij uniek dieet. Koolhydraten en vetten zijn wel toegestaan, echter alleen goede koolhydraten en gezonde vetten.

Het ontstaan van het South Beach dieet

Dr. Arthur Agatston is de grondleger van het South Beach dieet. Deze Amerikaanse cardioloog bereikte in zijn praktijk weinig resultaten met het dieet wat door de Amerikaanse hartstichting werd voorgeschreven voor mensen met hart- en vaatziekten. Het advies van de Amerikaanse hartstichting was een dieet welke bestond uit weinig vet zonder dat er restricties voor koolhydraten werden opgelegd.

De zwaarlijvige hartpatiënten vielen met het dieet van de Amerikaanse hartstichting niet of nauwelijks af. Omdat veel van zijn patiënten ook te maken hadden met diabetes type 2 besloot Dr. Agatston zich te gaan verdiepen in wat de juiste voeding voor zijn patiënten zou kunnen zijn. Hierbij werd hij geïnspireerd door een onderzoek wat hij las over insulineresistentie. Bij insulineresistentie is het lichaam minder goed instaat om vetten en koolhydraten om te zetten naar energie. Hierdoor wordt vet in het lichaam opgeslagen in plaats van dat het gebruikt wordt als brandstof voor het lichaam. Bij mensen met insulineresistentie treedt na de maaltijd bovendien een onvoldoende voldaan gevoel op, waardoor men trek blijft houden en teveel eet.

Dr. Agatston zag in dat gewicht verliezen wordt bemoeilijkt als men insulineresistentie heeft en realiseerde zich dat dit wordt veroorzaakt door suikers in onze voeding. Suikers worden door het lichaam snel opgenomen in het bloed waardoor de bloedsuikerspiegel snel stijgt.

Meervoudige koolhydraten uit onze voeding zoals brood, aardappel, pasta en rijst worden door het lichaam omgezet tot enkelvoudige koolhydraten (suikers) waarna deze door het bloed worden opgenomen.
Dr. Agatston zag in dat bepaalde bronnen van koolhydraten snel worden afgebroken tot enkelvoudige koolhydraten en daardoor een ongewenst snelle stijging van de bloedsuikerspiegel geven. Dit leidt tot problemen met de insulinehuishouding.
Andere bronnen van koolhydraten worden juist langzaam door het lichaam tot enkelvoudige koolhydraten afgebroken en zorgen daardoor tot een stabielere bloedsuikerspiegel.

Dr. Agatston maakt voor het dieet welke hij ontwikkelde daarom onderscheid tussen goede en slechte koolhydraten. Goede koolhydraten zijn koolhydraten welke langzaam worden afgebroken tot enkelvoudige koolhydraten (suikers) en zijn te vinden in volkorenbrood, volkoren pasta, zoete aardappel en groenten. Slechte koolhydraten worden snel omgezet in suikers en zijn te vinden in (wit)brood, gebakken aardappelen, pasta en witte rijst.
De slechte koolhydraten zijn bij het South Beach dieet daarom niet toegestaan, terwijl de goede koolhydraten wel zijn toegestaan.

De drie fasen van het South Beach dieet

Het South Beach dieet kent 3 fasen. De derde en laatste fase is eigenlijk geen dieet meer maar een aanpassing van de leefstijl.

De eerste fase van het South Beach dieet

De eerste fase van het South Beach dieet duurt 2 weken. Het doel van deze eerste fase is de bloedsuikerspiegel stabiel krijgen. Het voordeel van het stabiel krijgen van de bloedsuikerspiegel is dat de rest van het dieet gemakkelijker vol te houden is. Als de bloedsuikerspiegel minder schommelingen kent zal men minder snel trek tussen de maaltijden door krijgen. Om de bloedsuikerspiegel stabiel te krijgen worden alle snelle koolhydraten verbannen, inclusief fruit omdat deze fruitsuikers bevatten welke snel door het bloed worden opgenomen.

Koolhydraten welke niet zijn toegestaan zijn aardappelen, pasta, rijst, (wit) brood, vruchtensappen, frisdrank en producten waar suiker in verwerkt is. Koolhydraten uit o.a. (de meeste) groenten zijn wel toegestaan.

De eerste fase van het South Beach dieet is de moeilijkste fase. Men moet van een voedingspatroon welke bestond uit suikers en snelle koolhydraten overschakelen naar een voedingspatroon waarbij dit niet is toegestaan. Het lichaam heeft 2 weken de tijd nodig om daaraan te wennen en zal nog ‘vragen’ om zoetigheid en (snacks). In deze eerste fase zal men wel veel gewicht verliezen en als men eenmaal door deze fase heen is zal dankzij het verdwijnen van de insulineresistentie de rest van het dieet een stuk eenvoudiger worden. Omdat men in deze eerste 2 weken veel gewicht zal verliezen zal dat de motivatie geven om door te gaan.

De tweede fase van het South Beach dieet

Na de eerste 2 weken mag men overgaan naar fase 2 van het South Beach dieet, als men vindt hier al aan toe te zijn. Als men vindt dat men nog te veel trek in zoetigheid heeft dan kan de eerste fase met enkele dagen of weken verlengd worden tot dat men het idee heeft voldoende insulineresistentie te hebben opgebouwd. Het is hierbij niet te bedoeling om de eerste fase al te lang op te rekken, in de eerste fase zal je lichaam enkele voedingsstoffen tekort komen (denk daarbij aan het ontbreken van fruit). Onvoldoende voedingsstoffen voor een paar weken kan weinig kwaad, maar dit moet niet meer dan een maand gaan duren, het kan dan slecht voor de gezondheid zijn.

In de tweede fase van het South Beach dieet worden er weer koolhydraten aan het dieet toegevoegd. Er worden alleen langzame koolhydraten aan het dieet toegevoegd, voor fruit wordt een uitzondering gemaakt vanwege de vitamines en mineralen welke je lichaam nodig heeft. Bij het South Beach dieet hoef je geen koolhydraten of calorieën te tellen. Je begint bijvoorbeeld met het toevoegen van een volkorenboterham bij het ontbijt. Dit breidt je uit naar een volkorenboterham bij de lunch en op een gegeven moment volkorenpasta bij het avond eten. Hierbij is de weegschaal je leidraad. Als je gewicht hetzelfde blijft of als je aankomt dan heb je teveel koolhydraten gegeten en zal je wat koolhydraatbronnen uit je dieet moeten schrappen.

Deze tweede fase van het South Beach dieet duurt zolang nodig is: je gaat ermee door tot dat je streefgewicht is bereikt. Je voeding bestaat uit gezonde voedingsmiddelen, er is geen risico voor de gezondheid als je dit dieet lang volgt.

De derde fase van het South Beach dieet

Na het bereiken van het streefgewicht ga je over naar de laatste fase. Vanaf nu is het geen dieet meer maar een nieuwe leefstijl waarbij je alles wat je geleerd hebt over langzame en snelle koolhydraten, gezonde en ongezonde vetten blijft toepassen op de keuzes die je maakt. Mocht je langzaam maar zeker weer terugvallen in je oude eetgewoonten en weer aankomen dan kan je terug naar de eerste fase, om zodoende weer insulineresistentie op te bouwen.